Scoala Centrala - Trecutul care obliga!
Trecutul Care Obliga!
joi, 5 noiembrie 2009
Africa de Nord
Africa de Nord
Africa de Nord este regiunea cea mai de nord a continentului african, separata de Desertul Sahara de catre Africa Subsahariana. Aceasta este alcatuita din urmatoarele tari:
• Algeria
• Egipt
• Libia
• Maroc
• Sudan
• Tunisia
• Sahara Occidentala
Harta Africii de Nord
Algeria
Populatia nativa berbera din Algeria a trait sub ocupatie straina multi din ultimii trei mii de ani. Fenicienii (1000 î.Hr.) si Imperiul Roman (200 î.Hr.) au fost cei mai importanti dintre acestia pâna la sosirea arabilor în secolul al VIII-lea. Un fapt mai putin cunoscut este ca dinastia berbera Fatimid originara din Algeria a cucerit Egiptul dar a abandonat curând dupa Africa de Nord.
Algeria a fost integrata Imperiului Otoman de Khair ad-Din si fratele sau Aruj care a facut din coastele tarii o baza pentru corsari; acestia au intrat în Alger în anii 1600, dupa ce centrul lor de activitate s-a mutat la Tripoli, în Libia. În timpul Primului si celui de-al Doilea Razboi Barbar cu Statele Unite ale Americii acesti pirati au atacat vasele din Marea Mediterana.
Între timp, francezii au facut Algeria parte integranta din Franta, statut care s-a sfâsit doar la caderea celei de-a patra republici. Sute de mii de cuceritori din Franta, Italia, Spania si Malta s-au mutat peste Mediterana pentru a pune bazele fermelor algeriene de pe coasta si au ocupat cele mai bogate parti ale oraselor algeriene, beneficiind de confiscarea tinuturilor comunale realizata de guvernarea franceza. Persoanele cu descendenti europeni (asa numitii pieds-noirs) cât si evreii algerieni nativi au fost cetateni francezi de la sfârsitul secolului al XIX-lea; în constrast cu aceasta, marea majoritate de musulmani algerieni au ramas în afara legilor franceze si nu au posedat nici cetatenia si nici dreptul de a vota; desi au putut cere cetatenia totala începând cu 1865, doar putini au ales aceasta miscare.
Egipt
Regularitatea si bogatia revarsarilor Nilului, precum si o oarecare izolare determinata de deserturile din est si vest, au condus la dezvoltarea uneia din cele mai importante civilizatii ale antichitatii. Pe Valea Nilului, strânsa între maluri înalte si stâncoase, s-a faurit, cu multe milenii înaintea erei noastre o veche civilizatie a lumii mediteraniene, aceea a Egiptului Antic. Ea ne înfatiseaza cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, înzestrat cu o administratie, o fiscalitate, o justitie si o armata comparabile cu cele ce-au luat nastere mai apoi în tarile de pe toate continentele, înainte si dupa era noastra. Dar lumea Egiptului antic a zamislit o cultura spirituala scânteietoare pe care o admirau grecii vechi si romanii care se minunau precum fac azi multimile de turisti, sa contemple templele, piramidele sau obeliscurile înaltate de faraoni si supusii lor.
Primul regat unit a fost fondat de regele Menes, pe la 3200 î.Ch, fiind stapânit de numeroase dinastii aproape trei milenii. Sub conducerile faraonilor Tutmes si Ramses, prin cucerirea Africii si Asiei, Egiptul devine un imperiu. Ultima dinastie nativa, a cazut sub dominatia persanilor, în 595 î.Ch. si cucerit apoi de Alexandru cel mare în 320 î.Ch.
Libia
Primele indicatii ce apar în istorie despre Libia, se refera la mercenarii libieni angajati în Egiptul antic, în primul mileniu î.Hr. De asemenea armata cartagineza a lui Hannibal Barca, a angajat numerosi mercenari libieni,care mai târziu au ajuns sa constituie partea cea mai puternica a infanteriei ei în faimoasa expeditie punica peste Alpi în peninsula italiana. Coasta libiana a fost vizitata de catre greci si fenicieni, iar mai târziu, dominata de Imperiul Roman, de vandaliii condusi de regele Genseric, de Imperiul Bizantin, apoi de arabi si in sfârsit de Imperiul Otoman.
Maroc
Regatul Maroc este o tara în nord-vestul Africii. Are o lunga linie de coasta la Oceanul Atlantic care ajunge pâna la Marea Mediterana prin Strâmtoarea Gibraltar. Se învecineaza cu Algeria la est, desi granita este inchisa, Sahara de Vest la sud, Marea Mediterana la nord si Oceanul Atlantic la vest.
Rabat este capitala tarii; centru administrativ si economic. Rabat este un oras modern care a reusit sa pastreze neatins famecul celor 1001 nopti. Vechea Medina si Palatul Regal sunt doar câteva dintre comorile ascunse aici. - Casablanca este capitala economica a regatului si totodata cel mai mare port marocan. - Marrakech a fost fondat in 1062; este supranumit "Perla Nordului" si este situat într-o oaza înconjurata de palmieri, loc unde odinioara poposeau negustorii ce strabateau cararile desertului. - Fes reprezinta centrul religios al Marocului; este cel mai vechi dintre orasele lumii islamice. Este constituit din 3 parti: orasul nou (construit la începutul anilor 1900, pe cand tara era colonie franceza); orasul medieval (datând din sec.13); orasul antic (descoperit în anii 800). - Agadir este statiunea litorala a Marocului, una dintre cele mai vizitate de pe Coasta Atlanticului. Informatii utile Fus orar: Diferenta de fus orar este de -1 ora vara, iar în timpul iernii ora este aceeasi cu a României. Moneda nationala Moneda oficiala este dirhamul marocan. Introducere, precum si scoaterea din tara a valutei nationale este interzisa.
Coloniile feniciene de pe litoralul Marocului intra in sec.5 – 2 i.e.n. in sfera de influenta a Catarginei, ca si Regatul Mauretaniei, creat de triburile berbere. Provincie romana sec. 1 – 5 d. Hr., posesiune vandala, sec. 5 – 6, apoi bizantina, sec. 6-8, Marocul este cucerit in sec. 8 de arabi, devenind o parte a lumii islamice. Portughezi si spanioli ocupa in sec. 15 temporar porturile Ceuta, Tanger, Melilla s.a. Moulay ar-Rasid, proclamat la FES, in 1666, sultan al Marocului, intemeiaza dinastia Alauita, ce domneste pana astazi. Pe la jumatatea sec. 19 Marocul devine o tinta a tendintelor coloniale ale Frantei, Spaniei, Marii Britanii si Germaniei
Sudan
Cunoscut în antichitate sub numele de Tara Kus sau Nubia, teritoriul Sudanului întretine din mileniul III î.Hr. intense relatii comerciale cu Egiptul faraonic. În timpul Regatului Nou (sec. XVI - XII î.Hr.), Egiptul înglobeaza valea Nilului între prima si cea de-a patra cataracta a fluviului sub forma unui viceregat. Regatul Nubian cu resedinta la Napata, constituit în secolul X î.Hr., stapâneste în timpul dinastiei a 25-a egiptene (numita si dinastia nubiana), între 745 si 650 î.Hr., si Egiptul. Dupa izgonirea ultimului faraon nubian din Egipt (650 î.Hr.), descendentii dinastiei domnesc asupra Nubiei înca un mileniu - în Regatul de la Napata, apoi în Regatul Meroë (secolul IV î.Hr. - secolul IV d.Hr.). Sub loviturile regatului etiopian Aksum, statul Meroë se destrama între 320 si 350. Dintre noile formatiuni statale constituite acum se impun regatele Makuria (cu resedinta la Dongola) în nord si Alwa (cu centrul la Loba) în sud, care adopta în secolul VI î.Hr. crestinismul.
Dupa cucerirea Egiptului (641/642) arabii patrund si în Sudan septentrional, dar cele doua regate crestine, desi izolate, reusesc sa se mentina înca sapte secole pâna la definitiva cucerire islamica - Makuria în 1314 iar Alwa în 1504.
Tunisia
Tunisia este tara cea mai nordica a Africii situata între desertul Sahara si Marea Mediterana, la 140 km de Sicilia. Este la jumatatea distantei dintre Oceanul Atlantic si valea Nillului. Coodonatele geografice ale tarii sunt între 37° 20’ si 30° 10’ latitudine nordica si 7° 30’ si 12° longitudine estica. Latimea maxima (nord-sud) 780 km, este între între Cap Blanc si punctul de frontiera Bordj el Khadra iar pe directia est-vest 380 km între insula Djerba si Nefta. Se învecineaza cu Algeria la vest si cu Libia la sud-est. La nord si est are deschidere la Marea Mediterana, lungimea coastei fiind de aproximativ 1.300 km.
Tunisia înca din timpuri stravechi este locul de întâlnire a popoarelor Orientului Apropiat si mediteraneene. Bastinasii teritoriului sunt berberii, care probabil în jurul anului 8000 î.Ch. s-au stabilit pe acest pamânt, dar nici în ziua de astazi nu stim prea multe despre împrejurari. Istoria propriu-zisa a tarii începe odata cu stabilirea fenicienilor pe aceste meleaguri, în secolul al XII-lea î.Ch. Fenicienii au creat un imperiu bazat pe comert, au fondat orasele Cartagina, Sousse (Hadrumentum) si Tunis (Thines).
Visit The World
Alaturi de noi veti explora magiile misterioasei Africi de Nord.
Antonia Sorina Naghiu, Patricia Andreea Constantinescu, Augustin Mihai Tudose, Alexandru Stefanescu, Mihai Popescu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu